25
Φεβ.
09

Άγιος Ρηγίνος

Ο πολύς ο κόσμος δεν τον γνωρίζει…δεν είναι από τα «μεγάλα» ονόματα της Εκκλησίας μας… Να φανταστείτε ούτε και εγώ τον γνώριζα, που υποτίθεται λόγω ονόματος θα έπρεπε να τον ξέρω…
Για αυτό το λόγο δεν γιόρταζα, ποτέ ονομαστική εορτή, καθώς δεν ήθελα να συμπεριληφθώ απλά στους Αγίους Πάντες…Όμως ένας φίλος μου, τον ανακάλυψε, όπως και το Βίο του Αγίου, που παραθέτω παρακάτω…
Την βοήθειά του και την ευλογία του να έχουμε όλοι μας!

ceb1ceb3ceb9cebfcf82-cf81ceb7ceb3ceb9cebdcebfcf821

25 Φεβρουαρίου

Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, επισκόπου Σκοπέλου

Ο Αγιος Ρηγίνος γεννήθηκε στην Λεβαδιά της Βοιωτίας στις αρχές του 4 ου αιώνα από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον βοήθησαν να λάβει την θύραθεν παιδεία αλλά και την ορθόδοξη αγωγή. Η αγάπη του για τον Κύριο και η πνευματική του πρόοδος τον μεταμόρφωσαν σε σκεύος εκλογής και σε ναό της Αγίας Τριάδας.

Ο Αγιος έζησε την εποχή που βασίλευσαν οι δύο υιοί του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο μεν Κωνστάντιος στην Κωνσταντινούπολη (Ανατολή), ο δε Κώνστας στη Ρώμη (Δύση). Και οι δύο διάδοχοι του Μεγάλου Κωνσταντίνου είχαν ανατραφεί με τις αρχές της χριστιανικής πίστεως, αλλά ο μεν Κωνστάντιος συνειδητά είχε αποδεχθεί τις αρχές του Αρειανισμού, ο δε Κώνστας παρέμεινε πιστός στις δογματικές αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Και οι δύο είχαν ως κοινά χαρακτηριστικά της θρησκευτικής τους πολιτικής, αφ’ ενός με την καταπολέμηση της εθνικής θρησκείας, αφ’ ετέρου δε την υπεράσπιση της ενότητας της Εκκλησίας.

Η εκκλησιαστική τους πολιτική είχε ως συνέπεια όχι μόνο την συντήρηση, αλλά και την διεύρυνση της εκκλησιαστικής διασπάσεως μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Οι συνεχείς παρεμβάσεις, αυθαίρετες ή μη, στα εκκλησιαστικά πράγματα υπήρξαν πηγή εντάσεως στις αρειανικές έριδες του 4 ου αιώνος.

Έτσι ο Αγιος απεστάλη στη νήσο Σκόπελο από τον θείο του Αχίλλειο (�15 Μαΐου, πολιούχο της πόλεως της Λαρίσης) , για να ενισχύσει τους εξορίστους που βρίσκονταν εκεί και να τους στερεώσει στην ορθόδοξη πίστη.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες του Συναξαριστή του Αγίου Αχιλλείου , ο Αγιος Ρηγίνος παρακολούθησε τις εργασίες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μαζί με τον Αγιο Αχίλλειο. Όμως, μολονότι καταδικάστηκε ομόφωνα από τους Αγιους Πατέρες η αίρεση του Αρειανισμού, οι οπαδοί του Αρείου δεν εξέλιπαν και συνέχιζαν να διαδίδουν τις αιρετικές κακοδοξίες τους. Επικράτησε εκ νέου μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας, κρίση και κατά συνέπεια χωρισμός σε δύο παρατάξεις, κάτι που ανησύχησε ιδιαίτερα τους δύο αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Κώνστα. Τελικά οι δύο αυτοκράτορες συμφώνησαν να συγκληθεί μια νέα Σύνοδος στη Σαρδική (Σόφια). Πράγματι η Σύνοδος συγκλήθηκε το 343. Έλαβε μέρος και ο Αγιος Ρηγίνος , ο οποίος ανασκεύασε όλες τις αιρέσεις με τον λόγο και την τόλμη της γνώμης του.

Μετά την λήξη της Συνόδου ο Αγιος Ρηγίνος επέστρεψε στη Σκόπελο. Αλλά και πάλι η Εκκλησία του Χριστού εκλυδωνίσθηκε και ταράχθηκε από τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως Ιουλιανό τον Παραβάτη (361-363), ο οποίος θέλησε να επαναφέρει την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Στη διάρκεια των διωγμών που διέταξε ο βασιλέας, έφθασε στην Σκόπελο ο Έπαρχος της Ελλάδος και των Σποράδων. Αμέσως κάλεσε τον ποιμενάρχη της Σκοπέλου και του υπέδειξε να αλλάξει πίστη και να ασπασθεί την ειδωλολατρία. Όμως ο Αγιος περιφρόνησε την υπόδειξή του και ενέμεινε με πνευματική ανδρεία και σταθερότητα στην πατρώα ευσέβεια. Στις 25 Φεβρουαρίου του 362 οδηγήθηκε για τελευταία φορά ενώπιον του Επάρχου . Στις προτροπές του να αρνηθεί τον Χριστό, ο Αγιος δεν έδωσε καμία απάντηση. Έτσι οδηγήθηκε στο στάδιο της νήσου, όπου υπέστη και άλλα φρικτά βασανιστήρια, και ακολούθως στη θέση «Παλαιό γεφύρι», όπου αποκόπηκε από τον δήμιο η τίμια κεφαλή του. Τη νύχτα οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο σκήνωμα του Αγίου και το ενταφίασαν μέσα στο δάσος του υπερκείμενου λόφου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα ο τάφος του.

(πηγή Αποστολική-Διακονία/εορτολόγιο)


4 Responses to “Άγιος Ρηγίνος”


 1. 25 Φεβρουαρίου, 2009 στο 7:11 μμ

  Δεν τον ήξερα τον Άγιο παρόλο που έχω πάει τρείς φορές στην Σκόπελο, μέχρι που ξαναπήγα φέτος και η σπιτονοικοκυρά, για λόγους που αγνοώ αποφάσισε να μας λέει τα κατορθώματα του Αγίου ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ επί μιά βδομάδα!!!

 2. 25 Φεβρουαρίου, 2009 στο 7:36 μμ

  Μήπως είχε τους λόγους της βρε Indi? 😆

 3. 26 Φεβρουαρίου, 2009 στο 2:14 μμ

  Ο βίος του Αγίου είναι εντυπωσιακός αλλά…
  να πεις του φίλου σου να μην σου βάζει ιδέες και μπαίνουμε στις διαδικασίες για δώρα και τέτοια…
  Καλά ήταν που γιόρταζες με τους Αγιους Πάντες…. !!!!

 4. 26 Φεβρουαρίου, 2009 στο 5:28 μμ

  Ο φίλος μου Αντώνη, είναι καταπληκτικός…και δεν ανέχομαι κακόβουλα σχόλια εναντίον του…! 😆
  Στο κάτω κάτω δεν φταίω εγώ, που είναι καλός στο να σκαλίζει στο internet… και δεν προλαβαίνω να πω κάτι και αμέσως μου το κατεβάζει από το net… 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Zodiac Sign: Gemini

On Line

Αποσπάσματα από το βιβλίο του IRVIN D. YALOM: «ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ»

- Οι φόβοι δεν γεννιούνται στο σκοτάδι. Αντίθετα είναι μάλλον σαν τα αστέρια, βρίσκονται πάντα εκεί, αλλά τους κρύβει η λάμψη της ημέρας.

- Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του χάος και φρενίτιδα για να γεννήσει ένα αστέρι, που χορεύει.

- Οι εραστές της αλήθειας δεν φοβούνται τις καταιγίδες και τα θολά νερά. Αυτό που φοβούνται είναι τα ρηχά νερά.

- Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι ένας ζωντανός θάνατος.

- Amor fati : διάλεξε τη μοίρα σου, αγάπα τη μοίρα σου.

- ΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ !!!

Φεβρουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Μαρ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Blog Stats

 • 321,829 sparkles

prt

lost in black hole

Astrofegia’s world

Angel’s Tattoo

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 28 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: