14
Απρ.
09

Μ. Τρίτη…

keri2 Ειλικρινή μεταμέλεια, προνοητικότητα και εργατικότητα, είναι τρεις αρετές, που οφείλουμε να κατέχουμε…

-Καταρχάς, όποιος ισχυριστεί, ότι δεν έχει υποπέσει σε σφάλμα και είναι αλάνθαστος, τότε απατάται οικτρά. Μάλιστα καμιά φορά το σφάλμα μας μπορεί να είμαι μεγάλο, να τίθεται ενάντια σε κοινωνικούς και ηθικούς κανόνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, (έλθει ή δεν έλθει η τιμωρία), μπορεί να έρθει η δική μας μεταμέλεια, να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και τότε φροντίζουμε να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Εξάλλου όπως λένε το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»…Συχνά το να πέσουμε «χαμηλά», επιδρά ευεργετικά για να μπορέσουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας ξανά ψηλά στον ήλιο…

-Γνωστό είναι ότι η απερισκεψία δεν είναι καλός σύμβουλός μας…Πρέπει να είμαστε προνοητικοί, να έχουμε το μυαλό σε εγρήγορση και να κοιτάμε ανοικτά και πέρα από το παρόν. Υπολογίζοντας όλες τις πιθανότητες, τότε ίσως εκμηδενίζουμε και το ενδεχόμενο να κάνουμε λάθος…

εργατικότητα είναι επίσης μεγάλο προσόν…και πέρα από τα υλικά οφέλη που αποκομίζει κανείς, τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα όταν φροντίζουμε και εργαζόμαστε για την τροφή του πνεύματος…Εξάλλου ο άνθρωπος για αυτό δεν είναι προορισμένος?

Αυτά είναι λοιπόν τα μηνύματα που μας μεταδίδει η Εκκλησία μας, Μεγάλη Τρίτη…όπως παντα μέσα από παραβολές, μέσα από εκπληκτικές ιστορίες…

Σας τις μεταφέρω και εγώ παρακάτω:

[αναδημοσίευση από madata.gr]

Το τροπάριο της Κασσιανής δεσπόζει στην ακολουθία της Μ. Τρίτης. «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,… μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει».
Μια γυναίκα αμαρτωλή, καταλαβαίνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αναλαμβάνει το ρόλο της Μυροφόρου, και φέρνει στο Χριστό μύρα, πριν από τον ενταφιασμό Του.
Με μια συγκλονιστική χειρονομία αγάπης, σιωπηλή, αλείφει με μύρο τα πόδια του Κυρίου, και τα σκουπίζει με τα δάκρυα και τα μαλλιά της, δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την έμπρακτη μετάνοιά της, την οποία ο Κύριος κάνει αποδεκτή!
Μυροφόρος η πόρνη γυναίκα, στην ψυχή της οποίας παρέμεινε η ευαισθησία και η συναίσθηση της αμαρτωλότητας.
Επίσης, η Μ. Τρίτη είναι για την Εκκλησία αφορμή να θυμηθούμε τρεις παραβολές:

Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε τρεις παραβολές:
1. Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25, 1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία. Λέει ο Χριστός στην παραβολή: «Ο ερχομός της βασιλείας του Θεού θα είναι όμοιος με ό,τι έγινε με δέκα κοπέλες, που πήραν τα λυχνάρια τους και βγήκαν να προϋπαντήσουν το γαμπρό. Πέντε απ’ αυτές ήταν συνετές και πέντε άμυαλες. Οι άμυαλες πήραν τα λυχνάρια τους, μα δεν πήραν μαζί τους και λάδι. Απεναντίας, οι συνετές πήραν μαζί με τα λυχνάρια τους και λάδι στα δοχεία τους. Επειδή όμως ο γαμπρός αργοπορούσε, όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν. Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια φωνή: «Ο γαμπρός έρχεται βγείτε να τον προϋπαντήσετε!» Όλες οι κοπέλες σηκώθηκαν και τακτοποίησαν τα λυχνάρια τους. Οι άμυαλες είπαν τότε στις συνετές: «Δώστε μας από το λάδι σας, γιατί τα λυχνάρια μας σβήνουν». Οι συνετές όμως τους απάντησαν: «Όχι, γιατί δε θα φτάσει και για μας και για σας καλύτερα, πηγαίνετε στους πωλητές ν’ αγοράσετε για τον εαυτό σας». Αλλά ενώ πήγαιναν ν’ αγοράσουν λάδι, ήρθε ο γαμπρός οι έτοιμες μπήκαν μαζί του στη γιορτή του γάμου, κι η πόρτα έκλεισε. Ύστερα από λίγο φτάνουν και οι υπόλοιπες κοπέλες και λένε: «Κύριε, κύριε, άνοιξε μας». Αυτός όμως τους αποκρίθηκε: «Αλήθεια σας λέω, δε σας ξέρω». Αγρυπνάτε λοιπόν, γιατί δεν ξέρετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου». Οι Φρόνιμες παρθένες είχαν προνοητικότητα και ακλόνητη θέληση να δουν το νυμφίο (Χριστό). Είχαν πνευματική ωριμότητα και σταθερότητα. Αντίθετα, οι μωρές (ανόητες) παρθένες δεν είχαν πάρει τα απαραίτητα εφόδια μαζί τους. Φέρθηκαν ανώριμα και επιπόλαια μπροστά στον ερχομό του νυμφίου. Νυμφίος είναι ο Κύριος (ο Νυμφίος της Εκκλησίας), που ανέλαβε τη σωτηρία του ανθρώπου μέσα στην Εκκλησία και γάμος είναι η Βασιλεία του Θεού, η αιώνια απόλαυση των πνευματικών αγαθών που ο Θεός χαρίζει στους έτοιμους και έξυπνους πνευματικά. Ο πνευματικός ύπνος συνεπάγεται πνευματικό θάνατο. Αντίθετα η νήψη και η ετοιμότητα για την Βασιλεία του Θεού, μας κάνει άξιους για τον πνευματικό και αιώνιο «γάμο». Χρειάζεται, λοιπόν, διαρκής αγώνας για να μην σβήσει ο πόθος μας να ενωθούμε με το Θεό, να μην χαμηλώσει το φως της πίστης μας και να μην εισχωρήσει στην ψυχή μας οτιδήποτε μπορεί να την κρατήσει μακριά απ’ το Νυμφίο Χριστό (αμαρτία, αμφιβολία, απιστία, κοσμικές μέριμνες).
2. Των Ταλάντων (Ματθ. 25, 14-30) που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Κάποιος άρχοντας πραγματοποιεί ένα μακρινό ταξίδι, και πριν φύγει μοιράζει στους δούλους του τμήματα από την περιουσία του. Στον ένα δίνει πέντε τάλαντα, στον άλλο δύο, στον τρίτο ένα. Μετά την επιστροφή του οι δούλοι του δίνουν λογαριασμό. Αυτός που πήρε πέντε τάλαντα, εργάστηκε και παραδίδει συνολικά δέκα, αυτό που πήρε δύο παραδίδει τέσσερα, ενώ αυτός που πήρε ένα, το επιστρέφει, διότι θεωρεί ότι ο κύριος του είναι σκληρός και θέλει να θερίσει εκεί που δεν έσπειρε. Τότε ο άρχοντας διατάσσει να του πάρουν το τάλαντο και να το δώσουν σ’ αυτόν που έχει τα δέκα και να τον τιμωρήσουν, αποκόπτοντάς τον ουσιαστικά από την κοινωνία με τους άλλους!
Η Εκκλησία προτείνει στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει πως ότι ξεχωριστό έχει, του δόθηκε από τον Θεό για να το καλλιεργήσει προς όφελος δικό του, αλλά κυρίως, προς όφελος των άλλων.

3. Τη μέλλουσα κρίση (Ματθ. 25, 31-46).
Οι τρεις αυτές παραβολές αποτελούν μέρος μιας μεγάλης διδασκαλίας που έκανε ο Χριστός κατ’ ιδίαν στους μαθητές Του στο Όρος των Ελαίων λίγες μέρες πριν από το Πάθος Του. Σ’ αυτή την ομιλία περιλαμβάνονται σπουδαίες και βαρυσήμαντες προβλέψεις για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και τη συντέλεια του κόσμου. Ο Κύριος τόνισε ακόμα πως πρέπει να ήμαστε πάντα έτοιμοι να Τον υποδεχτούμε γιατί θα έρθει σε άγνωστο χρόνο.


8 Responses to “Μ. Τρίτη…”


 1. 1 glaykidarling
  16 Απρίλιος, 2009 στο 5:56 πμ

  To “δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”….θεωρώ ότι είναι μεγάλη κουβέντα!
  όποιος το επαναλάβει…το ίδιο λάθος..ε είναι χαζός κατά τη γνώμη μου!
  Καλό Πάσχα mon etoile

 2. 16 Απρίλιος, 2009 στο 11:46 πμ

  Καλή σου μέρα Αστροφεγγιά. Μέρες που είναι, καλό θα τανε για όλους μας να ρίξουμε μια εσωτερική ματιά και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να γίνουμε καλύτεροι, να μετανιώσουμε για τα κακά μας…
  Καλή Ανάσταση να έχεις.

 3. 16 Απρίλιος, 2009 στο 6:59 μμ

  Όλοι κάνουμε λάθη κυνηγώντας πολλές φορές τα πάθη μας…σημασία έχει να τα αναγνωρίζουμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε…

  Καλή Ανάσταση καλή μου Αστροφεγγιά. Εύχομαι αυτές τις ημέρες να γεμίσει η ψυχή σου με γαλήνη, ηρεμία, αγάπη, ευτυχία. Να περάσεις όμορφα κοντά σε ανθρώπους που αγαπάς!

  Πολλά φιλιά!

 4. 16 Απρίλιος, 2009 στο 10:42 μμ

  Ωραίες αυτές οι αναρτήσεις σου! Τα μηνύματα είναι πολλά αρκεί να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές.
  Σου εύχομαι καλή Ανάσταση και να περάσεις όμορφα δίπλα σε αγαπημένους σου ανθρώπους!

 5. 17 Απρίλιος, 2009 στο 3:49 μμ

  Έχεις δίκιο γλαύκη μου…καλό Πάσχα καλή μου!

 6. 17 Απρίλιος, 2009 στο 3:52 μμ

  Πολύ σωστά Elgreco μου κάτι τέτοιες μέρες πάντα δίνουν την αφορμή για «εσωτερικές ανζητήσεις» και εξαγνιασμό…Καλό Πάσχα και σε σένα φίλε!

 7. 17 Απρίλιος, 2009 στο 3:53 μμ

  Θα πρέπει να έχουμε πάθη, όμορφό μου Λουλούδι? Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου!

 8. 17 Απρίλιος, 2009 στο 3:54 μμ

  Σε ευχαριστώ πολύ Marconi αντεύχομαι σε σένα τα βέλτιστα! 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Zodiac Sign: Gemini

On Line

Αποσπάσματα από το βιβλίο του IRVIN D. YALOM: «ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ»

- Οι φόβοι δεν γεννιούνται στο σκοτάδι. Αντίθετα είναι μάλλον σαν τα αστέρια, βρίσκονται πάντα εκεί, αλλά τους κρύβει η λάμψη της ημέρας.

- Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του χάος και φρενίτιδα για να γεννήσει ένα αστέρι, που χορεύει.

- Οι εραστές της αλήθειας δεν φοβούνται τις καταιγίδες και τα θολά νερά. Αυτό που φοβούνται είναι τα ρηχά νερά.

- Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι ένας ζωντανός θάνατος.

- Amor fati : διάλεξε τη μοίρα σου, αγάπα τη μοίρα σου.

- ΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ !!!

Απρίλιος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Blog Stats

 • 321,829 sparkles

prt

lost in black hole

Astrofegia’s world

Angel’s Tattoo

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 28 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: