31
Μαρ.
11

Στ’ όνομα της «Ελευθερίας»…

Συνήθως μιλάμε για ελευθερία… Ένα θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου.

Να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, να ορίζει την ζωή του όπως επιθυμεί…Να υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου [με την προϋπόθεση βέβαια, να υπάρχει σεβασμός και τιμή στην αξιοπρέπεια του άλλου… να μην θίγουμε κανέναν!].

Θα ήθελα όμως να θέσω ένα ερώτημα…Αν στο όνομα της ελευθερίας ίσως  θίγουμε έστω και κατά λάθος και κάτι άλλο πέρα από ανθρώπους.

Τι εννοώ με αυτό? Σαν Αστροφεγγιά αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να δείχνουμε και τον ανάλογο σεβασμό και στην Τέχνη…

Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεσπάσει σαν μικρό τσουνάμι στην ελληνική τηλεόραση η εμφάνιση ενός πολύ μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, με φοβερές επιτυχίες στο ενεργητικό του και φυσικά με μια μεγάλη καριέρα να τον ακολουθεί. Αναφέρομαι στον (πολύ συμπαθή) Λευτέρη Πανταζή, που στα πλαίσια  της προώθησης του νέου του album βγαίνει σε εκπομπές και τραγουδά κομμάτια άλλων καλλιτεχνών, διασκευασμένα με το δικό του απαράμιλλο και ξεχωριστό στυλ. Εδώ και εδώ θα δείτε τις λεπτομέρειες.

Προσωπικά αυτό που θα ήθελα να πω (αν και δεν έχει κυκλοφορήσει η νέα του δουλειά) με τα ως τώρα δείγματα που άκουσα πως: ΟΚ, καλή είναι η προσπάθειά του στα ελληνικά τραγούδια, όπως το «Καλοκαίρι μου» του Χατζηγιάννη και το «Άντεξα» του Ρουβά…τα τραγούδησε με δικό του τρόπο και τα «έκανε δικά του»…

Αλλά στα ξένα, ρε γμτ …δεν το κατέχει το άθλημα…Φυσικά ο καθένας έχει το δικαίωμα να τραγουδάει ό,τι θέλει και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του και τον ίδιο του τον εαυτό…αλλά μήπως …μήπως το παρακάνουμε? Μήπως σε τέτοιες περιπτώσεις όταν δεν κατέχουμε την γλώσσα ή την προφορά, θα ήταν καλύτερο να περιοριζόμαστε στην παρέα μας ή μπροστά στον καθρέπτη?

Μήπως κάποιες τέτοιες ενέργειες μπορούν να αμαυρώσουν λίγο το όνομά τους (εκτός αν το κάνουν για πλάκα, όπως παλιότερα η Έφη Θώδη…well, I don’t know.) και χαλάνε επίσης την δική μας αισθητική?

Κι αν τέλος θεωρείτε πως η Αστροφεγγιά υπερβάλει για άλλη μια φορά..Τότε θα πω, πως μέσα απ’ αυτό το post μου δίνεται η ευκαιρία να ακούσω ξανά δυο υπέροχα και πολύ αγαπημένα τραγούδια! 😉  :

Oh mon amour

και το

Breathless


8 Responses to “Στ’ όνομα της «Ελευθερίας»…”


 1. 31 Μαρτίου, 2011 στο 9:13 πμ

  Γειάσου αστεράκι μου…ε,εμ ναί οφείλω να πώ,ότι ναί έχεις δίκιο..ΔΕ σημαίνει απαραίτητα ότι όποιος είναι καλός,καλλιτέχνης έχει όπωσδήποτε και τη δυνατότητα,να τραγουδήσει ό,τιδήποτε οκ? και ορισμένες φορές,μπορεί να ρεζιλευτεί και απίστευτα εάν προσπαθήσει,να πάρει κάτι από κάποιον άλλο και να το ‘προσαρμόσει’ στα δικά του μέτρα,(από κάποιον άλλον) εννοώ επειδή πολύ απλά ο καθένας έχει,το δικό του στύλ και το δικό του ‘ύφος’…αυτό…ο Λεπά σε ότι αφορά του δικό του ρεπερτόριο,τα πάει πολύ καλά θεωρώ και στη δεκαετία του 8Ο’ ήτα κορυφή…ε,τώρα σχετικά με το βίτσιο του…να θέλει να πεί τραγούδια,άλλων…ε,τι να πώ…μου ‘χτυπάει’κάπως… εμ,τον προτιμώ καλύτερα να τραγουδάει,τη ‘Ταραχή’που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ του παρά κάτι άσχετο…που δ εν ανήκει σ’αυτόν και που είναι γραμμένο για άλλη φωνή που σ’αυτήν,ταίριαζε γάντι είναι σάνα,μου λες να πάει ο Καρράς ας πούμε που είναι ένας λαικός? τραγουδιστής να πιάσει,να πεί το… ‘Της αγάπης αίματα’του Μπιθικώτση ε,γίνεται αυτό? ή να πάει η Ποπάρα, (η Π.Μαλλιωτάκη ντέ) να πεί το ‘Αγάπη που’ γινες’της Μελίνας μας!..ε, κατάλαβες νομίζω ότι δεν τολμάς ούτε να φανταστείς το..αποτέλεσμα…ε,αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστούν και βάναυση,προσβολή στη μνήμη του δημιουργού τους (εάν αυτός δεν είναι εν΄ζωή) και μπορεί να σηκώνει μέχρι και μύνηση αυτό!!όσο για τη κυρία Θώδη ας μη σχολιάσω,καλύτερα το συγκεκριμένο τραγούδι είναι απίστευτα ερωτικό (ένα από το πολύ αγαπημένα μου, παρεπιπτόντως) και χρειάζεται να διαθέτεις ‘ψυχή’γιανά το πείς!΄πολύ απλά…πάντως το προτιμώ καλύτερα από τον Φράνκι Βάλλι που το’χει πεί πρίν πολλάααααααα χρόνια…καλημέρες αστεράκι….

 2. 31 Μαρτίου, 2011 στο 11:49 πμ

  Έχεις και εσύ δίκιο Αθανασία μου, με τη διαφορά ότι κάθε «Πόπη» που δηλώνει τραγουδίστρια και εκτελεί στα 2 μέτρα κάθε τραγούδι, θα έπρεπε κανονικά να υποστεί κάποια «τιμωρία». Αναρωτιέμαι δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα…δεν υπάρχουν νομικές δικλείδες που να απαγορεύουν σε κάθε τυχάρπαστο να κακοποιεί όμορφα, αναγνωρισμένα και καταξιωμένα τραγούδια?
  Καλή σου μέρα, γλυκιά μου!

 3. 31 Μαρτίου, 2011 στο 2:52 μμ

  Ε,από όσο ξέρω αστεράκι μου, στην Ελλάδα μάλλον ΔΕΝ υπάρχει,κάτι τέτοιο ή αν υπάρχει θα πρέπει μάλλον να φροντίσουν,να το ‘υπερασπιστούν’ οι συγγενείς του δημιουργού (αν υπάρχουν και αυτοί ζωντανοί)όπως πολύυυ καλά έχει,κάνει έως τώρα ο γιός του Μ.Χατζιδάκι ο οποίος (και πολύ καλά κάνει) για’μένα…ΔΕΝ επιτρέπει στην ορχήστρα των χρωμάτων,να παίζει τα έργα του Μάνου μας όπουδήποτε και για κανένα λόγο χ ω ρίς την άδειά του?,(του γιού-Χατζιδάκι) εννοώ…κάτι τέτοιο έχω διαβάσει κάπου…τώρα βέβαια,σε άλλες περιπτώσεις κλοπής διαφόρων πνευματικών δικαιωμάτων που ανήκουν είτε,σε καλλιτέχνες που είναι εν’ζωή είτε όχι,μάλλον νομίζω ΔΕΝ έχουν γίνει και πολλά πολύυυ λίγες,μυνήσεις έχω ακούσει και διαβάσει από διάφορους,της εγχώριας σόου-μπίζ κυρίως τη στιγμή,που στο εξωτερικό από όσο ξέρω,κι έχω διαβάσει…εάν ‘κλέψεις’ κάτι από κάποιον ή κάνεις διασκευή κάποιο κομμάτι,που έχει πεί ή έχει γράψει ο ίδιος ο καλλιτέχνης χωρίς την άδειά? του σου τραβάει μύνηση με τη μία,και δε ξεμπλέκεις και καθόλου έυκολα (από δικαστικής πλευράς εννοώ)…τώρα στην Ελλαδίτσα μας..ε,τέτοιοι είναι οι νόμοι..δυστυχώς και τέτοια κάνουμε και μείς ανενόχλητοι…χαιρετώ….

 4. 31 Μαρτίου, 2011 στο 5:13 μμ

  Συγνώμη βρε παιδιά… γιατί νομίζω ότι ξαφνικά βρέθηκα σε παράλληλο σύμπαν!
  Είναι ο Λεπα «πολύ μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης»;;;
  Γιατί όταν ήμουν μικρή και τον άκουσα πρώτη φορά, νόμιζα ότι κάποιος κάνει πλάκα!
  Και επίσης, αν ο Λεπα είναι «πολύ μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης», τότε ο Χατζιδάκης τι είναι;
  Δεν γωώριζα για τις επανεκτελέσεις που έκανε, αλλά μάλλον η ιδέα θα του ‘κατέβηκε’ από τη συμμετοχή του στο (επιεικώς) αποτυχημένο και απαράδεκτο, Singing with the stars (or something like this…).
  Και τραγουδάει και αγγλικά, ε;
  Να και το κερασάκι στην τούρτα! 🙄
  Χίλιες φορές η Θώδη!

  Τέλος πάντων…
  Ακούω τα 2 τραγουδάκια να βγάλω λίγο τον Λεπα από το μυαλό μου και φεύγω… 🙂

  Φιλιά πολλά, Αστεράκι μου!

 5. 31 Μαρτίου, 2011 στο 5:31 μμ

  Οι καλλιτέχνες κάθε κοινωνίας, εκφράζουν ή αντιπροσωπεύουν την κοινωνία…

  Καλό Σ/Κ Αστεράκι.

  * * *

 6. 31 Μαρτίου, 2011 στο 6:01 μμ

  Αθανασία μου ούτε και εγώ ξέρω τι ισχύει με τα πνευματικά δικαιώματα και την ελληνική νομοθεσία…
  Οπότε μάλλον ψύλλους στ’ άχυρα ψάχνουμε…
  Καλό σου βράδυ! 🙂

 7. 31 Μαρτίου, 2011 στο 6:08 μμ

  Λίλιθ μου, για το είδος του και το κοινό του είναι μεγάλος καλλιτέχνης. Καλώς ή κακώς έχει μια καριέρα πίσω του, ανεξάρτητα αν αρέσει εμάς ή όχι…
  Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η ιδέα να ηχογραφήσει και ξένα τραγούδια, αγγλικά και γαλλικά ήταν ύστερα από πρόταση της εταιρείας του, μετά ακριβώς της συμμετοχής του στο show…
  Οι διασκευές των ελληνικών κομματιών τρώγονται…Απαράδεκτες μου φαίνονται οι εκτελέσεις των δύο αυτών τραγουδιών που παράθεσα…
  Τα έκανε αγνώριστα και εννοείται όχι προς το καλύτερο…
  Φυσικά ούτε και η Θώδη παλιότερα μου άρεσσε.
  Θεωρώ φρικτό να σακατεύουμε τέτοια τραγούδια…! 😦
  Πάντως δεν ήθελα να σου προκαλέσω πονοκέφαλο, νεράϊδα μου…
  Η βαλεριάνα σου πού είναι? 😆
  Πολλά φιλιά! 🙂

 8. 31 Μαρτίου, 2011 στο 6:10 μμ

  Πόσο δίκιο έχεις για ακόμα μια φορά, captain!
  Δεν είναι λίγο νωρίς για ευχή για το Σ/Κ? Καλά όπως νομίζεις!

  Φιλιά πολλά με αστερόσκονη, πειρατή μου! 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Zodiac Sign: Gemini

On Line

Αποσπάσματα από το βιβλίο του IRVIN D. YALOM: «ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ»

- Οι φόβοι δεν γεννιούνται στο σκοτάδι. Αντίθετα είναι μάλλον σαν τα αστέρια, βρίσκονται πάντα εκεί, αλλά τους κρύβει η λάμψη της ημέρας.

- Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του χάος και φρενίτιδα για να γεννήσει ένα αστέρι, που χορεύει.

- Οι εραστές της αλήθειας δεν φοβούνται τις καταιγίδες και τα θολά νερά. Αυτό που φοβούνται είναι τα ρηχά νερά.

- Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι ένας ζωντανός θάνατος.

- Amor fati : διάλεξε τη μοίρα σου, αγάπα τη μοίρα σου.

- ΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ !!!

Μαρτίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blog Stats

 • 320,759 sparkles

prt

lost in black hole

Astrofegia’s world

Angel’s Tattoo

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 28 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: