13
Δεκ.
11

Evolution…

Σύμφωνα με το Darwin και τη θεωρία του περί εξέλιξης των ειδών, ο άνθρωπος προέρχεται από τον «πίθηκο». Βέβαια αυτό δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα πέρασαν πάρα πολλοί αιώνες… διάνυσε ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο, ώστε ο άνθρωπος να φθάσει σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα…

Δεχόμενοι λοιπόν, αυτή τη θεωρία και λαμβάνοντας υπόψιν πως η ζωή κάνει κύκλους, έχετε αναρωτηθεί πώς θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα αν στο ρολόι του χρόνου, οι δείχτες του άλλαζαν τη φορά τους?

Ίσως τότε ο άνθρωπος σιγά σιγά κατέληγε να φθάσει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Να γίνει αυτός ο «πρόγονος» του πιθήκου…

Τρελό σενάριο? Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά αναλογιζόμενοι τις αυτοκαταστροφικές τάσεις που δείχνει κατά καιρούς ο άνθρωπος μια τέτοια υπόθεση παύει να είναι ουτοπική, αλλά -ίσως- ρεαλιστική…

Τουλάχιστον κάτι τέτοιο ισχυρίζεται μια σειρά ταινιών…Αρχής γενομένης, ενός φιλμ με τον τίτλο «Planet of the Apes», που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1968.

Εκεί ο άνθρωπος δεν είναι ο άρχων του πλανήτη, αλλά αντιμετωπίζεται ως ζώο, υποχείριο και σαν πειραματόζωο…υπό τις διαταγές πιθήκων! Τι συμβαίνει όμως όταν ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο φθάνει στον πλανήτη των πιθήκων και ο μόνος επιζών άνθρωπος φέρνει την αναστάτωση στην επικρατούσα κοινωνία? Την απάντηση σε αυτή την απορία αλλά και σε άλλα ερωτήματα που γεννιούνται, προσπαθεί να δώσει η καταπληκτική αυτή ταινία με τον Charlton Heston.

Έκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια και πολλές ταινίες βασιζόμενες στην ίδια ιστορία και με παρόμοιο περιεχόμενο. Φθάνουμε στο 2011 όπου βγήκε στο cinema ακόμα μια, που δείχνει πώς το πρωτεύον θηλαστικό και συγγενής του ανθρώπου, αποκτά μεγάλη ευφυία, τη δυνατότητα ομιλίας και παράλληλα πώς ο άνθρωπος οδεύει από δικό του λάθος (?) ή συγκυρία στην καταστροφή κι εξάλειψή του.

Η ταινία ονομάζεται «Rise of the Planet of the Apes» (ο πλανήτης των πιθήκων: η εξέργεση), είναι πάρα πολύ καλή, δραματική και εκτός των άλλων θέτει προβληματισμούς για το πώς μεταχειρίζονται τα ζώα σε ερευνητικά εργαστήρια…

Σίγουρα είναι δύσκολο να προβλεπτεί το μέλλον του καθενός ξεχωριστά και γενικότερα όλης της ανθρωπότητας. Μα τα καμπανάκια κινδύνου έχουν κτυπήσει. Ενδείξεις για το πού προχωράμε υπάρχουν… Ας ελπίσουμε να συνετιστούμε γρήγορα προτού είναι πολύ αργά. Προς το παρόν υπάρχει ακόμα χρόνος κι ελπίδα….!


6 Responses to “Evolution…”


 1. 14 Δεκέμβριος, 2011 στο 2:48 πμ

  Είχε γυριστεί και σειρά, αν θυμάμαι καλά.
  Το έβλεπα και μου άρεσε πολύ!
  Θυμάμαι μια γυναίκα ape… η γιατρός ήταν νομίζω…
  Την Εξέγερση δεν την έχω δει, αλλά φαίνεται να έχει αρκετό ενδιαφέρον.

  Φιλιά!!!

 2. 14 Δεκέμβριος, 2011 στο 8:50 πμ

  Νομίζω πως έχεις δίκιο για τη σειρά, αλλά δεν την έβλεπα…Θεωρούσα, δεν έπιασε την ποιότητα της πρώτης ταινίας που πραγματικά με στιγμάτισε.
  Όταν την είχα δει ήμουν αρκετά μικρή. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου είχα μια απροσδιόριστη ανησυχία…Κάτι που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Η μικρή φωτό στη μέση είναι από τη σκηνή αυτή…

  «Όταν πια τον αφήνουν ελεύθερο να βρει την τύχη του με τη σύντροφό του στον παράξενο αυτό πλανήτη των πιθήκων, ακολούθησε μια διαδρομή στην ακρογιαλιά. Ώσπου βρέθηκε μπροστά στο αναπάντεχο: Τμήμα του Αγάλματος της Ελευθερίας. Υπέστη ένα μεγάλο σοκ… όλο αυτό το διάστημα πίστευε πως ήταν σ’ ένα μακρινό πλανήτη. Αλλά το διαστημόπλοιό τους είχε επιστρέψει πίσω στη γη. Σε μια γη που ο ανθρώπινος πολιτισμός είχε καταστραφεί και τα ηνία τα είχα πάρει οι πίθηκοι. Η κραυγή που βγάζει στο τέλος ο Heston είναι συγκλονιστική!!!»

  Η δεύτερη ταινία που παραθέτω εδώ, είναι φετινή…Είναι δραματική και προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Όποιος επιθυμεί να την δει του τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

  Φιλιά πολλά, μικρό μου ξωτικό!

 3. 14 Δεκέμβριος, 2011 στο 10:39 πμ

  Θα »κατεβάσω» να δω την εξέγερση. Θα φτιάξω σπιτικό ποπ κορν (μπορεί και πίτσα ανάλογα τα κέφια), θα ανάψω τζάκι, θα φορέσω κάλτσες, θα πάρω και μια μικρή μάλλινη κουβερτούλα και βουρ στον πατσά.

  Υ.Γ. Το remake με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ το έχεις δει;

 4. 14 Δεκέμβριος, 2011 στο 12:01 μμ

  Λοιπόν είσαι χρήσιμος εσύ! Προσλαμβάνεσαι! Χαχαχαχαχαχαχαχα Άκου λέει πως θα φτιάξει σπιτικό ποπ κορν ή πίτσα!!!!!!! Εμένα με κάλεσες «κακό» παιδί? :mrgreen:
  Έφτιαξες μια πολύ όμορφη εικόνα στο μυαλό μου… Πάντως είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει η ταινία.

  Απαντώντας στην ερώτησή σου, ναι την έχω δει, όπως έχω δει και κάποιες άλλες στο παρελθόν ανάλογες…Αλλά δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσαν τόσο πολύ εξίσου.
  Στο ποστ αυτό αναφέρω την πρώτη με τον Heston, διότι με σημαδέψε όταν την είχα δει μικρή και μου άρεσε πάρα πολύ….
  Η φετινή χωρίς να θέλω να την «κάψω» αποκαλύπτοντας το στόρι…προσδίδει στους πιθήκους ανθρώπινες συμπεριφορές…κυρίως ευγενή συναισθήματα…που όμως όταν πληγούν και πληγωθούν βγαίνει η αντίδραση…Κι όπως ξέρουμε η αντίδραση κρύβει και λίγο βία…όμως τα «ευγενή» συναισθήματα τα υπογραμμίζω. Μην το ξεχάσεις! 😉

  Φιλιά πολλά! 🙂

 5. 14 Δεκέμβριος, 2011 στο 7:03 μμ

  Καλησπέρα αστεράκι μου!…ε, πολύ ενδιαφέρον πόστ! έχω να πώ…υπάρχουν και κάποια άλλα ντοκυμανταίρ όπως ένα, που πρέπει να έχεις ακουστά-αρκετά παλιό όμως που ονομάζεται-‘ο πόλεμος της φωτιάς’ και που αφηγείται την εξέλιξη,του ανθρώπινου είδους, αυτό το είδα πρώτη φορά, στη σχολή στο μάθημα της’ εξελικτικής ψυχολογίας’ από τη παλαιολιθική εποχή? έως ένα σημείο, (νομίζω όχι έως την εποχή μας) πιό παλιότερα, έχει ενδιαφέρον σίγουρα να μελετάμε, την ιστορία της καταγωγής και εξέλιξής μας και να ψάχνουμε, να βρούμε στοιχεία για το π ως μπορεί, να ήταν οι…πρόγονοί μας από πού από ποιούς γεννηθήκαμε π ως ήταν, τότε αυτοί οι άνθρωποι και τ ί έκαναν, (πάντως υποθέτω θα πρέπει, ίσως να ήταν καλύτερα από εμάς? χιιιιχιιιχιιιι! :lol:) ε, δ ε θα ειχαν ίσως τόοοοσο άγχος για τη ζωή όπως εμείς μάλλον! πάντως πολύυ ενδιαφέρον το ποστάκι σου μπράβο…καλησπέρες….

 6. 15 Δεκέμβριος, 2011 στο 12:25 μμ

  Βεβαίως και υπάρχουν πάρα πολλά ντοκυμαντέρ για την προέλευση/καταγωγή του ανθρώπου…Μάλιστα όλα είναι πολύ ενδιαφέροντα, βλέποντας την εξελιγκτική μας πορεία μέσα στο χρόνο.
  Το συγκεκριμένο που αναφέρεις, Αθανασία μου δεν το γνωρίζω…!
  Εύχομαι να έχεις μια όμορφη μέρα! 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Zodiac Sign: Gemini

On Line

Αποσπάσματα από το βιβλίο του IRVIN D. YALOM: «ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ»

- Οι φόβοι δεν γεννιούνται στο σκοτάδι. Αντίθετα είναι μάλλον σαν τα αστέρια, βρίσκονται πάντα εκεί, αλλά τους κρύβει η λάμψη της ημέρας.

- Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του χάος και φρενίτιδα για να γεννήσει ένα αστέρι, που χορεύει.

- Οι εραστές της αλήθειας δεν φοβούνται τις καταιγίδες και τα θολά νερά. Αυτό που φοβούνται είναι τα ρηχά νερά.

- Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι ένας ζωντανός θάνατος.

- Amor fati : διάλεξε τη μοίρα σου, αγάπα τη μοίρα σου.

- ΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ !!!

Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

 • 322,531 sparkles

prt

lost in black hole

Astrofegia’s world

Angel’s Tattoo

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 28 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: