27
Μαρ.
12

Red Dragon…

Αλλάζει ο άνθρωπος? Κι αν ναι κατά πόσο διαφοροποιείται τελικά?

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο άνθρωπος διαμορφώνει και ολοκληρώνει το χαρακτήρα του μέχρι τη νεαρή ηλικία των 5-6 χρόνων. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, όσο μεγαλώνει και ωριμάζει μπορούν να επέλθουν αλλαγές?

Ο άνθρωπος εν δυνάμει πορεύεται μεταξύ του καλού και του κακού. Αν υποθετικά αγνοήσουμε την ασάφεια του όρου «κακό»,  υπάρχουν πολλά αντικειμενικά κριτήρια για το τι μπορεί να χαρακτηριστεί «κακό». Ανάλογα με το «αδίκημα» λοιπόν και τις συνέπειες του, ο άνθρωπος προσπαθεί να διορθώσει το στοιχείο εκείνο της προσωπικότητάς του που τον ώθησε να πράξει ή να συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο…

Αυτό συμβαίνει είτε αυτόβουλα και με προσωπική προσπάθεια για βελτίωση είτε αν το αδίκημα είναι και ποινικό η υποτιθέμενη βελτίωση συντελείται -στα άλλοτε μη ποτέ- σοφρωνιστικά ιδρύματα.

Το ερώτημα όμως που τίθεται από την αρχή είναι το εξής: Τελικά ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει? Μπορεί να βελτιωθεί? Είναι θέμα εξάσκησης, προσπάθειας και κόπου και είναι εύκολο άραγε?  Ή μήπως είναι ένας εξαναγκασμός της ίδιας της φύσης και της προσωπικότητας του με κίνδυνο κάποια στιγμή να ξεσπάσει ύστερα από όλη την κατα-πίεση που υφίσταται?

Σίγουρα δεν είμαι η αρμόδια που θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Αυτό που θα μπορούσα προσωπικά να καταθέσω είναι ότι ανάλογα τι υπερισχύει μέσα μας, μπορεί και να αναδειχτεί. Σίγουρα όλοι μας περνάμε τις καλές και τις κακές στιγμές μας, αλλά το ποια είναι η βάση μας και η προδιάθεσή μας είναι καθορισμένη….Από ποιον ή τι …Χμμμ, πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν και επιδρούν.

Αυτό που καθαρά όμως πιστεύω είναι ότι όσο και να στολίσεις μια κότα με φτερά παγωνιού, παγώνι δεν γίνεται… Όσο και να φυσάει δυνατός αέρας το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει ή έστω παραδίπλα… Απ’ την άλλη, χμμ όλα είναι σχετικά!

Βέβαια, για την ταινία «Red Dragon» τι μπορεί να πει κανείς? Εδώ μιλάμε για πνευματική και ψυχική παθογένεια, άρα και οι συνθήκες ξεπερνούν εκείνες που θα ονομάζαμε «normal». Από τη μια πρωταγωνιστεί η γνωστή μας φυσιογνωμία του ιδιοφυούς αλλά παρανοϊκού ψυχιάτρου Dr Hannibal Lecter κι από την άλλη ένας νεαρός που υπέστη καποποίηση και βασανισμούς κατά την παιδική του ηλικία ώστε μεγαλώνοντας να μετατραπεί σ’ ένα ανθρωπόμορφο τέρας. Ακόμα κι όταν εμφανίστηκε μπροστά του μια μικρή σανίδα σωτηρίας όταν ερωτεύτηκε…δεν στάθηκε ισχυρό κίνητρο να ξεπεράσει και να νικήσει τους δαίμονές του.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα επαναλάβω αυτό που συχνά κηρύττω απ’ αυτό το βήμα: Όλοι μας σαν ένα νόμισμα που έχει δυο όψεις, έχουμε καλή και κακή πλευρά…Τουλάχιστον ας μπορούμε να διατηρούμε μια ισορροπία σ’ αυτές τις πλευρές, ώστε να μην βλάπτουμε ούτε εμάς τους ίδιους, αλλά ούτε και κανέναν άλλον!

Σύνδεσμοι: The Great Red Dragon Paintings
                          Red Dragon imdb

8 Responses to “Red Dragon…”


 1. 27 Μαρτίου, 2012 στο 10:41 μμ

  Οι άνθρωποι αλλάζουν,ολοκληρώνονται,διαφοροποιούν τις απόψεις και τις θέσεις τους.Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό…Πώς αλλιώς να γίνει άλλωστε;;;
  Καλησπέρα! 🙂

 2. 28 Μαρτίου, 2012 στο 1:30 πμ

  Το ότι ο άνθρωπος φτιάχνει χαρακτήρα μέχρι τα πέντε, είναι γνωστό. Οι άσχετοι ή ανίδεοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προφανώς και πρόκειται για άκρως επιφανειακή προσέγγιση: από την πρώτη στιγμή που ανοίγουμε τα ματάκια μας, λαμβάνουμε πλείστα ερεθίσματα που αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο και απλά περιμένουμε να τα εκφράσουμε. Μιμούμαστε συμπεριφορές και πρότυπα. Συνήθως γονεϊκά.

  Μια ενδεχόμενη αλλαγή είναι πιθανή, αλλά προϋποθέτει κάποιο ισχυρό σοκ. Συναισθηματικό, για παράδειγμα. Κάτι που θα μας ταρακουνήσει και θα μας εξαγκανάση σε αξιολόγηση και επαναθεώρηση της κοσμοθεωρίας μας. Μόνο έτσι θα επέλθει μόνιμη τροποποίηση συμπεριφοράς. Για αυτό ο ρόλος της εκπαίδευσης παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρώσεις τώρα, τα λάθη που έγιναν χθες. Αλλά αξίζει να το παλέψεις.

  Αν ρωτάς την γνώμη μου, ναι, οι άνθρωποι αλλάζουν. Έστω και δύσκολα. Επίπονα. Ακολουθώντας το δύσβατο μονομάτι.

 3. 3 erato15
  28 Μαρτίου, 2012 στο 10:25 πμ

  Οι άνθρωποι έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν παρά μόνο κάτω από ακραίες περιπτώσεις. Έχουν όμως και συμπεριφορές που αλλάζουν καθώς διάφορες συνθήκες τους ωριμάζουν και τους βάζουν να επανεξετάσουν τις απόψεις τους και τον τρόπο που ενεργούν.
  Θα συμφωνήσω με τον Κάνθαρο, ότι ριζική αλλαγή έρχεται μόνο μετά από ισχυρό σοκ!
  Με την ευκαιρία να πω και κάτι άλλο, μια και μιλάμε περί αλλαγών.
  Είναι ουτοπικό να νομίζουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε κάποιον άλλον.
  Καλύτερα να τον πάρουμε έτοιμο όπως τον θέλουμε , παρά να ρισκάρουμε μια προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα.

  Την ταινία δεν την ξέρω , θα την έχω στις υπόψιν!
  Ωραίο ποστ, ωραίες σκέψεις.
  Καλημέρα!

 4. 28 Μαρτίου, 2012 στο 11:42 πμ

  Ότι αλλάζουμε θέσεις και απόψεις σημαίνει ότι αλλάζουμε και σαν άνθρωποι? Ή απλά αναδύεται από μέσα μας μια πτυχή που δεν γνωρίζαμε?
  Ευχαριστώ για την άποψή σου O.A.J.M!

 5. 28 Μαρτίου, 2012 στο 11:47 πμ

  Kanthare, αυτό με το «σοκ» που ανέφερες μου έφερε στο νου και το ηλεκρικό σοκ που υπέβαλλαν -δεν γνωρίζω αν εφαρμόζεται ακόμα αυτό- για να θεραπεύσουν τους ψυχοπαθείς.
  Ναι ίσως μπορεί και να αλλάξει ο άνθρωπος…το πόσο και αν είναι και μόνιμο αυτό…τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να πω με σιγουριά!

  «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρώσεις τώρα, τα λάθη που έγιναν χθες. Αλλά αξίζει να το παλέψεις.» Αυτό που λες για ότι αξίζει να παλέψει κανείς να βελτιωθεί ή να διορθώσει -αν είναι εφικτό- τα κακώς κείμενα, μου λέει πολλά!

  Καλή σου μέρα!

 6. 28 Μαρτίου, 2012 στο 11:54 πμ

  Πάνω κάτω, όπως παραδέχεσαι και εσύ Ερατώ, γράφεις τα ίδια με το φίλο Kantharo…Οπότε για να μη απαντήσω τα ίδια, θα πάω στο κομμάτι της ταινίας…
  Σίγουρα τη «Σιωπή των αμνών» την ξέρεις ακόμα κι αν δεν την έχεις δει. Η συγκεκριμένη, «ο Κόκκινος Δράκος» αν και μεταγενέστερη είναι υποτίθεται η αρχή της ιστορίας. Το πως δλδ ο dr Hannibal Lecter βρέθηκε εγκλεισμένος…
  Απόφασή σου είναι να την δεις ή όχι…είναι αρκετά βίαιη κι αυτή.

  Αυτό όμως που υποθέτω θα σε ενδιέφερε είναι να ρίξεις μια ματιά στο σύνδεσμο από κάτω. Προκείται για 4 έργα του William Blake, τέσσερις πίνακες που αναφέρονται και στην ταινία. Νομίζω πως θα σου αρέσουν!

  Να έχεις μια όμορφη μέρα!

 7. 7 Rostar
  2 Απρίλιος, 2012 στο 3:39 μμ

  Καλό απόγευμα κι απ’ αυτό το ωραίο post!

  Γράφω μετά την παρέμβασή μου για τη Μάχη του Μαραθώνα κι ο χρόνος μου πολύ πιεστικός, αλλά το θέμα είναι επίσης πολύ «ερεθιστικό» και δεν μπορώ να το προσπεράσω, χωρίς μια σύντομη -έστω- αναφορά…
  Προσωπική μου άποψη -σχηματισμένη από πολλή μελέτη σε ψυχολογικές θεωρίες των κορυφαίων του σχετικού γνωστικού πεδίου (Φρόϋντ, Ράιχ, Άντλερ, Χόρνεϋ, Γιούνγκ κ.α.) είναι ότι μέχρι την συμπλήρωση των 4-6 χρόνων της ζωής μας αυτό που έχει ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΕΙ ΑΜΕΤΑΤΡΕΠΤΑ είναι ο «σκελετός» του «οικοδομήματος»…
  Τα μετέπειτα είναι οι υπόλοιπες προσθήκες. Διαφοροποιήσεις είναι εφικτές ανάλογα με τον επηρεασμό που θα δεχτούμε από το περιβάλλον, αλλά μέχρι εκεί!… Τα «θεμέλια» και το «σκυρόδεμα» του «οικοδομήματος» μένουν ανέπαφα. Σημαντικό είναι επίσης το ότι η διαδικασία δεν ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης, αλλά από τα μέσα της περιόδου κύησης!…
  Το είπαν και οι πριν από μένα φίλοι αλλά εγώ ας το πω παραστατικά!
  Αυτό που λέμε «συνειδητή» ύπαρξη είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτό που καλείται «ασυνείδητη»…
  Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και περισσότερα…
  Κρίμα αλλά ένα επείγον τηλεφώνημα με αναγκάζει να φύγω σε 5 λεπτά…

  Γειά σου(σας)

  🙂

 8. 3 Απρίλιος, 2012 στο 6:51 μμ

  Rostar δεν νομίζω ότι διαφέρουν κατά πολύ οι απόψεις μας.
  Μου άρεσε η αναφορά σου στο σκυρόδεμα…πολύ πετυχημένη παρομοίωση! 🙂
  Καλό σου βράδυ!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Zodiac Sign: Gemini

On Line

Αποσπάσματα από το βιβλίο του IRVIN D. YALOM: «ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Ο ΝΙΤΣΕ»

- Οι φόβοι δεν γεννιούνται στο σκοτάδι. Αντίθετα είναι μάλλον σαν τα αστέρια, βρίσκονται πάντα εκεί, αλλά τους κρύβει η λάμψη της ημέρας.

- Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μέσα του χάος και φρενίτιδα για να γεννήσει ένα αστέρι, που χορεύει.

- Οι εραστές της αλήθειας δεν φοβούνται τις καταιγίδες και τα θολά νερά. Αυτό που φοβούνται είναι τα ρηχά νερά.

- Μια ζωή χωρίς αλήθεια είναι ένας ζωντανός θάνατος.

- Amor fati : διάλεξε τη μοίρα σου, αγάπα τη μοίρα σου.

- ΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ !!!

Μαρτίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

 • 320,750 sparkles

prt

lost in black hole

Astrofegia’s world

Angel’s Tattoo

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 28 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: